Att starta en podd

Vill ni pröva på att göra en podd i er hembygdsförening?

Det är lättare än man tror. Det finns en rad beskrivningar på nätet om hur man gör en podcast själv. Googla får du se. Här kommer några tankar från oss om teknik och intervjuer.

Teknik - så gjorde vi
Vad du behöver är en tjänst där du kan ladda upp din digitala ljudfil.
Det finns flera, t.ex Libsyn eller podbean eller Soundcloud. Det är inte lätt att väga dem mot varandra men vi har valt Libsyn, 150:-/mån. Då får du en väldigt enkel liten spelare för dina poddar som du kan bädda in på dina sidor. Soundcloud finns vi också på men för att det ska fungera riktigt bra bör lyssnarna då ladda ner appen till sina mobiler. Ett moment extra för ovana.
 
När man sen delar ljudlänken  behöver man bädda in den någonstans. Vi har valt en blogg, via gratistjänsten Blogger. (www.hembygdspodden.blogspot.se)
På en blogg kan varje avsnitt ges en egen publicering, alltså en egen sida som ni kan dela t.ex på FB. Det är svårt att göra det med en hemsida.

Tänk på att er bloggsida ska synas både på datorn men framförallt på en mobil. Testa att visa på båda när ni utformar bloggen. (Som ett ex: Libsyns spelare är i normalläget 640 pixlar lång, den kortade vi till 300 för att den också ska passa mobilen)

Man kan även oftats ladda upp ljud på sin egen hemsida, det är dock inte lika lätt att sprida och söka och kan belasta sajten om många lyssnar samtidigt. Men går gör det om man vill pröva lite enkelt. 


Spela in kan man göra på en enkel bandsspelare eller genom att ladda ner några av de appar som idag finns för mobilen. Zoom är en mycket enkel bandspelare som vi kan rekommendera. Finns i modeller från tusenlappen och uppåt. Här är en mer professionell variant.  Den ger en digital ljudfil som du sedan kan föra över till din dator med en sladd.

Appar för ljudinspelning med mobilen finns det en uppsjö av. Vi har inte testat detta men pröva dig fram. Här finns t.ex en test: https://www.apowersoft.se/ljudinspelare-for-iphone.html

Redigera ljudet, alltså klippa i början och slutet eller lägga ihop flera inspelningar, finns det också en mängd program för. Har hittar du ett som är gratis. http://www.audacityteam.org
 Det kan se knepigt ut men oftast handlar det bara om att ladda in de filer man vill arbeta med, korta och sen lagra om dem som en ny fil.


Vi delar våra poddar via Facebook och vår hemsida. Mobilen är sannolikt det vanligaste stället att lyssna på poddar i.

Intervjuteknik

Det finns två enkla saker att lägga på minnet.
Prata inte för mycket själv och håll mikrofonen nära den du talar med. 


Runt en decimeter kan vara lagom. Använda gärna ett par lurar så hör du vad du spelar in.


Din uppgift är att få den du möter att berätta, från början till slut.
”Kan du berätta om hur det var den gången strömmen kom till byn?” Är till exempel ett utmärkt sätt att fråga. Alltså hur var det?
”1945 kom strömmen till byn va?” är ett mycket dåligt sätt att få igång en berättelse eftersom det kan leda till ett enkelt ja och inget mer.


Se till att hålla tyst så gott det går och låta den som berättar stå för talandet. Stannar de upp, skjut in en ny fråga. En bra fråga är  ”Vad hände sen”.  Vill du veta saker ska du så klart fråga.
Berättelser som gör att man kan se saker framför sig är bra. Be dem berätta i bilder, hur det såg ut och hur det kändes.


Se upp med såna där ljud vi håller på med för att bekräfta den vi talar med.
Man behöver inte säg ”mmm” efter varje mening de säger.
Inspelningsmiljö


Se till att det är tyst i den miljö du spelar in i. Om du inte gör något med den du talar med förstås, t.ex något praktiskt som ska visas.  Men trafik, kylskåp och andra störljud kan bli rätt irriterande att ha i bakgrunden hela tiden.
 
Däremot kan ett föremål som sätter igång berättandet vara bra att ha framför sig. En bild eller ett föremål som ett smycke t.ex.
Lagra poddarna

Lagra gärna poddarna på en eller två extra hårddiskar utöver ljudtjänsten. Allt på nätet varar inte för evigt.
Det blir ert röstarkiv.

Lycka till!
Odensjö Hembygdsförening